CHARAKTERYSTYKA  ZIÓŁ

 Jeśli chcesz dowiedzieć się o tym na jakie schorzenia działają poszczególne rodzaje ziół, kliknij w tym miejscu

 

 Więcej o rumianku

Rumianek (Chamomilla recutita) - występuje endemicznie w Europie; słynny od czasów antycznych ze swoich właściwości uspokajających.   Astragalus (Astragalus membranaceus) - jeden z najskuteczniejszych leków naturalnych. Uważany przez wielu za bardziej efektywny od żeńszenia w niektórych przypadkach.

 Więcej o astragalusie

 Więcej o żeńszeniu syberyjskim

Żeńszeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus) - jedna z najbardziej gruntownie przebadanych tradycyjnych substancji roślinnych, niedawno ponownie "odkryta" przez rosyjskich naukowców. Jagoda Schisandra (Schisandra chinensis) - od wielu wieków używana w wielu preparatach. Obecnie badania skupiają się na silnych właściwościach antyutleniających tej jagody.

 Więcej o shisandrze

 Więcej o grzybku reishi Grzybek reishi (Ganoderma lucidum) - zwany w Chinach "eliksirem życia". Jedynie cesarz chiński miał prawo korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) - słynny z mocy swoich korzeni, dlatego jest symbolem siły i długowieczności. Pochodzi z Europy, a obecnie jest rozpowszechniony i używany na całym świecie.

 Więcej o mniszku lekarskim

 Więcej o korze szaklaka amerykańskiego
Kora szakłaku amerykańskiego (Rhamnus purshiana) - nazywana "świętą korą" przez hiszpańskich konkwistadorów. Pochodzi znad brzegów Pacyfiku Ameryki Północnej i była zbierana przez Indian, którzy cenili ją za właściwości wzmacniające. Korzeń lukrecji (Glycyrrhiza) - rośnie na Bliskim Wschodzie i Chinach. Zwana też "nadzorcą", dlatego że harmonizuje i jednoczy działanie pozostałych składników w preparatach.

 Więcej o koreniu lukrecji

 Więcej o pisissewie Pipsissewa (Chimaphila umbellata) - często stosowana przez Indian amerykańskich. Rośnie w północnej Ameryce, w regionie od Quebeku aż po Georgię. Lucerna (Medicago sativa) - pochodzi z Bliskiego Wschodu, obecnie rozpowszechniona na całym świecie; nieprzebrane źródło witamin, minerałów, flawonoidów, aminokwasów oraz białek; tradycyjnie używana jako środek zwiększający witalność.

 Więcej o lucernie

 Więcej o cińskiej dzikiej róży Chińska dzika róża (Rosa laevigata) - wśród odmian róży uprawianych dla owoców, Chińczycy najbardziej cenią odmianę Rosa laevigata. W swoich klasycznych rozprawach opisują ją jako "odporną na mróz i wywołującą lekkość w ciele". Rosnie w Chinach i Japonii, jest bogata w bioflawoidy, kwasy roślinne i inne składniki odżywcze. Aloe vera (Aloe barbadensis) - znana jako "roślina lekarska" w ludowej tradycji Zachodu. Obecnie często używana w przemyśle kosmetycznym i zdrowej żywności.

 Więcej o aloesie

 Więcej o męczennicy Męczennica (Passiflora incarnata) - pnącze rosnące w południowych stanach USA. Roślina bardzo ceniona przez Indian Cherokee, którzy używali ją do sporządzania wielu tradycyjnych mikstur. Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) - pochodzi z regionu Morza Śródziemnego; obecnie uprawiany na całym świecie. Posiada właściwości antybakteryjne, jest często używany w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i innych.

 Więcej o tymianku pospolitym

 Więcej o cińskiej kaszy perlowej Chińska kasza perłowa (Coix lacryma-jobi) - kasza ta używana od ponad 2000 lat, wywołuje efekty podobne do żeńszenia, ale w łagodniejszej formie. Znaleźć ją można w strefach tropikalnych na całym świecie. Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) - rośnie w Europie i Azji. Tradycyjnie używana jako zioło i dodatek do pożywienia.

 Więcej o cykorii podróżniku

 Więcej o pylku pszczelim Pyłek pszczeli - bogaty w składniki odżywcze, a w tym witaminy, minerały, proteiny oraz kwasy aminowe. Chińskie teksty twierdzą, że regularne zażywanie tego specyfiku pomaga zachować "lekkość ciała i długie życie". Koziradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) - występuje głównie na Bliskim Wschodzie oraz w regionie sródziemnomorskim. Od wielu wieków wykorzystywana w lecznictwie - pierwsze wzmianki o jej użyciu pochodzą ze starożytnego Egiptu. Mówi się o niej, że "wznieca ogień i dodaje wigoru".

 Więcej o koziradce pospolitej

 Więcej o imbirze lekarskim Imbir lekarski (Zingiber officinale) - pochodzi z Azji Południowej; uprawiany w regionach tropikalnych na całym świecie. Uważa się go za środek przyśpieszający usuwanie toksyn. Badania wykazały jego właściwości antyutleniające. Seler (Apium graveolens) - roślina pochodząca z Europy Południowej. Uważa się, że wywiera kojący wpływ na system nerwowy.

 Więcej o selerze

 Więcej o pieprzu tureckim

Pieprz turecki (Capsicum) - bogaty w witaminy, tradycyjnie używany do pobudzania metabolizmu; często używany w preparatach do wzmocnienia działania innych środków roślinnych. Sarsaparilla (Smilax officinale) - rośnie w tropikalnych regionach Ameryki i Karaibów. Stosowana jako lekarstwo w medycynie ludowej. Obecnie używana w wielu produktach żywnościowych.

 Więcej o sursaparilli

 Więcej o jagodach jałowca Jagody jałowca (Juniperus communis) - roślina pochodząca z Europy Wschodniej, niektóre jej odmiany osiągają wiek ponad tysiąca lat. Żywiczne aromatyczne szyszkojagody były bardzo cenione przez starożytne ludy europejskie, które wierzyły, że wiecznie zielony jałowiec jest siedzibą siły życiowej. Jagody jałowca używane są do sporządzania zdrowotnej nalewki oraz jako tradycyjny dodatek smakowy. Jeśli chciałbyś wiedzieć na co można stosować poszczególne zioła kliknij na znaczek informacji.

 Początek strony  Poprzednia strona  Strona główna  Następna strona